Jäsenilta: Serlachiusten kartano - Joenniemen mallitilasta taidemuseoksi ja Joenniemen alue

Marjo-Riitta Simpanen: Serlachiusten kartano
Marjo-Riitta Simpanen: Serlachiusten kartano
Aika: 18.11.2021 klo 18:00
Paikka: Mäntän kirjasto, Seppälän puistotie 16, 35800 Mänttä

FL, taidehistorioitsija ja tutkija Marjo-Riitta Simpanen kertoo kirjastaan Serlachiusten kartano - Joenniemen mallitilasta taidemuseoksi.

"Joenniemen kartano Mäntässä on nykyään tuttu Serlachius-museoiden vieraille taiteen tyyssijana, mutta luonnonkauniilla paikalla sijaitseva tila on nähnyt monenlaisia vaiheita. Joenniemi oli 1920-1930-luvuilla mallitila, josta pientilalliset hakivat oppia maanviljelyyn ja karjanhoitoon.

Maatilan lehmät ja lampaat, modernit rakennukset ja taimitarha olivat laajalti tunnettuja. Vuonna 1935 paikalle valmistui komea kartano, josta tuli tehtailija ja taidemesenaatti Gösta Serlachiuksen ja Ruth-puolison edustuskoti. Kartanossa vietettiin vilkasta seuraelämää ja nähtiin monenlaisia arvovieraita.

Taidemuseona kartano on toiminut vuodesta 1945. Nykyään rakennus on osa Serlachius-museo Göstaa, joka esittelee vanhaa ja nykytaidetta. Kartano on saanut vierelleen uutta arkkitehtuuria, mutta sen patinoituneilla parketeilla ja elegantissa puistossa voi yhä edelleen aistia menneen maailman elämäntapaa."

Lisäksi kuullaan Joenniemen asuinalueen historiasta.