4.8.2023 Kansallispukujen tuuletus

22.7.2023

Keurusselän Seudun Sukutukijat järjestävät perjantaina 4.8.2023 kansallispukujen tuuletuspäivän Mäntän torilla seurakunnan keltaisen teltan edessä klo 11.00 ja Mäntän kirjastossa klo 12.00. Pukuja tuulettamaan ovat tervetulleita mänttä-vilppulalaisten lisäksi kaikki lähiseutujen asukkaat ja kesävieraat.

Jos pukusi on kutistunut kaapissa tai ullakolla, voit yhdistää jonkin puvun osan nykyvaatteisiin. Mukaan voit tulla myös feresiin, kansanpukuun tai muinaispukuun pukeutuneena. Kesäinen kukkamekkokin riittää, jos haluat juhlistaa kansallispuvun syntymäpäivää iloisessa joukossamme.

Syntymäpäivä on virallisesti 5.8. Tuona päivänä vuonna 1885 keisari Aleksanteri III ja keisarinna Maria Feodorovna vierailivat Lappeenrannassa. Keisarinna sai Suomen naisten lahjana soutuveneen, jonka soutajina oli kansallispukuisia, eri maakuntia edustavia neitosia. Hämeen puvussa souti Ida Aalberg. Perää pitävällä rouvalla oli yllään Jääsken puku.

Mäntässä järjestettävää tuuletusta on toivonut Jääskessä syntynyt Aino Toikka. Tilaisuudessa saa jokainen haluava kertoa oman pukunsa taustaa. Jos laulattaa, tanssittaa tai soitattaa, sekin on sallittua. 

Tehdään tapahtumasta jokavuotinen perinne ja kokoonnutaan suurella joukolla juhlimaan ihanissa puvuissa.