15.9.2022 Vanhat kartat -luentotilaisuus

5.9.2022

Syyskauden ensimmäinen jäsenilta/luentotilaisuus on torstaina 15.9.2022 klo 18.00 alkaen Mäntän kirjastossa, Seppälän puistotie 15, Mänttä.

Illan aineena on vanhat kartat ja luennoitsijana dosentti Heikki Rantatupa, joka tunnetaan yhtenä Suomen johtavista historiallisten karttojen tutkijoista.

Heikki Rantatupa

Syntynyt vuonna 1944 Lapualla ja elänyt lapsuutensa ja nuoruutensa Alajärvellä. Opiskellut Jyväskylän yliopiston historian laitoksella, jossa hän on myös luonut pitkän ja värikkään tutkijanuran. Vanhoihin karttoihin hän on perehtynyt jo 1970-luvulta lähtien, pitäjän- ja seutuhistorioiden kirjoittamisen myötä. Hänen perehtyneisyyttä arvostetaan myös yliopistomaailman ulkopuolella, sillä hän on suosittu luennoitsija kotiseutuyhdistysten ja sukututkijoiden keskuudessa.

Heikki Rantatupa historialliset kartat -portaali

Sivusto on nimetty Suomen johtavan vanhojen karttojen asiantuntijan Heikki Rantatuvan mukaan. Tietokantaan tallennetut noin 5800 karttaa ja niihin liittyvät noin 6350 karttakuvaketta ovat hänen mittavan karttatutkimuksensa satoa. Kokoelma sisältää karttoja Suomen alueilta 1400-luvun lopulta aina 1930-luvulle asti pääpainon ollessa kuitenkin 1600–1800-lukujen kartoissa. Alkuperäiset kartat ovat pääsääntöisesti löydettävissä joko Kansallisarkiston, Ruotsin kansallisarkiston tai sen osana toimivan Sota-arkiston kokoelmista. Digitaaliset versiot on tallennettu Jyväskylän yliopiston digitaaliseen julkaisuarkistoon JYXiin.

Karttojen lisäksi portaaliin on koottu myös muuta niihin liittyvää aineistoa, mm. kartta-aiheisia tutkimuksia sekä karttatutkimusta täydentävää aineistoa, kuten valokuvia ja tarkempia tietoja taloista sekä talonhaltijoista. Lisäksi sivustolta löytyy kattava tietopaketti maanmittauksen kehityksestä 1600- ja 1700-luvuilla sekä samana ajanjaksona Suomessa toimineista maanmittareista ja karttojen tulkitsemisesta.

Jäsenilta/Luentotilaisuus on avoin kaikille asiasta kiinnostuneille.

Tervetuloa runsaslukuisesti paikalle!